Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Rotterdam maakt verkiezingen efficiënter met de StembureauApp

07/06/2016

De StembureauApp ondersteunt de voorzitter op het stembureau door de geldigheid van stempassen en de checklists te controleren. Daarnaast helpt de app bij het tellen van de stemmen, het invullen van het proces-verbaal en zorgt hij ervoor dat de opkomst in real-time gevolgd kan worden.

Wat is de aanleiding?

‘Rotterdam afficheert zich graag als een stad die innovatie hoog in het vaandel heeft staan’, aldus Elin Waning-Dedert, projecleider van de StembureauApp. ‘Daarnaast probeert Rotterdam om processen blijvend te verbeteren en daarbij zover mogelijk gebruik te maken van de nieuwste technologieën. De StembureauApp is hier een perfect voorbeeld van, omdat deze het werk van de voorzitters op stembureaus makkelijker maakt en de verkiezingsorganisatie in staat stelt om continu met alle stembureaus in verbinding te staan.’

Hoe hebben ze het aangepakt?

In 2012 is er op 20 stembureaus een pilot geweest met een hele basic versie van de stembusApp. In het daaropvolgende jaar zijn Elin Waning-Dedert en haar team met de resultaten van de pilot aan de slag gegaan. ‘We hebben alle processen in een stembureau in kaart gebracht en bekeken waar eventuele knelpunten zaten of veel fouten werden gemaakt. Vervolgens hebben we samen met een groep experts (organisatoren en stembureauvoorzitters) de ideale verkiezingsdag ontworpen en bedacht wat de app zou moeten kunnen om ervoor te zorgen dat een verkiezingsdag altijd en op ieder stembureau op zo’n manier zou verlopen.’

Het functionele ontwerp dat hier uit volgde, is samen met twee ontwikkelaars van de gemeente volgens de Agile method gebouwd. Tijdens de Gemeenteraads- en gebiedscommissieverkiezingen van maart 2014 is de app ingezet bij alle 365 stembureaus van Rotterdam. Na iedere verkiezingsdag wordt bekeken welke technische, functionele en procesverbeteringen er mogelijk zijn om de volgende verkiezingen nóg beter te laten verlopen. 

En de kosten?

‘Hoewel de ontwikkelings- en projectkosten niet gering zijn, hebben we die er na de volgende verkiezingen wel uitgehaald’, zegt Waning-Dedert. ‘Verder zitten er een fulltime projectleider, een parttime procesanalist en technisch deelprojectleider en twee ontwikkelaars op het project. De grootste kostenpost tijdens verkiezingen zelf zijn de huur van de benodigde iPads en simkaarten.