Steeds meer gemeenten melden mogelijk datalek

08-12-2016 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Door een gestolen laptop van een leverancier, die voor gemeenten werkzaamheden uitvoert in het kader van de WOZ, zijn mogelijk gegevens van inwoners en bedrijven gelekt. Het aantal betrokken gemeenten wordt steeds groter.

Van zeker acht Limburgse gemeenten, Zutphen en het Drentse Noordenveld was al bekend dat ze mogelijk getroffen zijn door de samenwerking met de leverancier. Inmiddels maken steeds meer gemeenten op hun website melding van het datalek zoals Zeewolde, De Marne, Medemblik, Gemert-Bakel, Blaricum, Eemnes en Laren.

Het is mogelijk dat op de gestolen laptop burgerservicenummers, achternamen en initialen, adressen en geboortedata staan. Net als inschrijvingsnummers bij de Kamer van Koophandel en het RSIN-nummer van bedrijven. Het is niet zeker, maar de gemeente kan een datalek niet uitsluiten. Wel staat vast dat de laptop géén financiële gegevens, telefoonnummers, e-mailadressen of bankgegevens bevatte.

De eigenaar van de laptop kan niet garanderen dat alle lijsten met gegevens zijn gewist. Omdat het bedrijf voor meer gemeenten werkt, zijn mogelijk nog meer plaatsen getroffen, aldus de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD). De dienst en de gemeenten willen niet zeggen om welk bedrijf het gaat.

Zutphen

Zutphen werkt sinds dit jaar niet meer met het betrokken bedrijf en is in verlegenheid gebracht dat persoonsgegevens op een laptop van dat bedrijf zijn achtergebleven. In Limburg gaat het om Venray, Beek, Meerssen, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Stein en Venlo, meldde maandag 5 december het bureau Belastingsamenwerkingen Gemeenten en Waterschappen Limburg in Roermond aan ANP.

Venray

De gemeenten hebben een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen met vragen over de gegevensdiefstal. Inwoners van Venray zijn per brief geïnformeerd nadat de gemeente op 30 november door de leverancier op de hoogte werd gesteld. De leverancier werkt voor meerdere gemeentes, die hierdoor ook zijn getroffen. Op de website van Venray geeft de gemeente antwoord op de meest gestelde vragen over de mogelijke lek van persoonsgegevens.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig