Zorgen over ‘operatie BRP’

12-01-2017 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

  Ingrid de Caluwé

De VVD maakt zich zorgen over ‘operatie BRP’. Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé heeft daarover vragen gesteld aan minister Plasterk. De BRP moet uiteindelijk dé landelijke basisregistratie worden voor persoonsgegevens, maar het project gaat volgens ICT-expert Rene Veldwijk aanzienlijk meer geld en tijd kosten dan gepland.

Vernieuwing softwarecode 'in het geniep'

Veldwijk schreef deze week een opiniërend artikel op de website van Computable. Daarin meldt hij onder meer dat de softwarecode van de BRP onlangs ‘in het geniep’ voor de derde keer vernieuwd, zonder dat duidelijk is wat de extra kosten en de vertraging hiervan zijn. Ook is volgens hem onduidelijk of de code nu wel ‘doet wat de BRP moet doen.’ De Caluwé heeft naar aanleiding van de opmerkingen inmiddels vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

‘BRP wordt niet in 2018 opgeleverd

Veldwijk schrijft dat het 44,5 miljoen euro tellende budget voor de herbouw van de BRP in 2013 al op was. Er volgde een doorstart met dertig miljoen euro extra budget en drie jaar extra doorlooptijd. Na een advies van Bureau ICT Toetsing (BIT) werd de operatie nog eens met negen maanden uitgesteld. Dat leverde nog eens 8,6 miljoen euro aan kosten op. Veldwijk verwacht -op basis van de huidige situatie- dat de BRP niet in 2018 wordt opgeleverd en dat hij er in zijn geheel niet gaat komen. 

Kamervragen

De Caluwé wil volgens Computable van de bewindsman weten welke verbeteringen hij verwacht na het besluit tot uitfasering van de codegeneratoren, wat de bijbehorende kosten ervan zijn en hoeveel vertraging de Operatie BRP door de codevervanging oploopt ten opzichte van de eerder gestelde opleverdatum in 2018. Ook wil zij weten wat het oordeel is van minister Plasterk over de conclusies van Veldwijk. De Caluwé heeft ook kanttekeningen geplaats bij de omgang van eerdere adviezen van het BIT en vraagt zich af waarom het ministerie zaken presenteert als logische stappen, terwijl er sprake is van een noodzakelijke verandering als gevolg van het niet voldoen aan de kwaliteitseisen van de auditor.

Vertrouwen

Plasterk had in oktober 2015 volop vertrouwen in een succesvolle afronding van de BRP, dat schreef hij in een voortgangsrapportage. 'Bij voortzetting van deze aanpak ben ik er met BIT van overtuigd dat het programma bouw en implementatie van de nieuwe voorzieningen voor de BRP succesvol gaat afronden. Operatie BRP is een lastig traject, maar het is een noodzakelijke investering om de ambities op het gebied van de e-overheid te kunnen waarmaken. Het biedt de technische vernieuwing waar gemeenten en afnemers al lange tijd naar uitkijken.'

Bron: Binnenlands Bestuur digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig