Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Meting informatiebeveiligingsstandaarden juli/augustus 2016 beschikbaar

31/01/2017

Sinds 2015 biedt het Platform Internet Standaarden de mogelijkheid om via de website internet.nl domeinen te toetsen op het gebruik van internet- en beveiligingsstandaarden die op de ‘pas toe of leg uit’ lijst van Forum Standaardisatie staan. Uit de meest recente meting (juli/augustus 2016) van 450 overheidsdomeinen op het gebruik van de Informatiebeveiligingsstandaarden blijkt dat de adoptie van deze standaarden gestaag doorgroeit. Volgens Forum Standaardisatie is het van belang dit tempo verder te versnellen, met het oog op het streefbeeld om de standaarden eind 2017 overal – waar van toepassing – te hebben geïmplementeerd.

De meting betreft de volgende standaarden:

  • DNSSEC: Domeinnaambeveiliging
  • TLS : Beveiligde verbinding
  • DKIM: Anti-Phishing
  • SPF: Anti-Phishing
  • DMARC: Anti-Phishing (rapportages)

Cybercriminaliteit voorkomen met informatiebeveiligings- standaarden

Moderne internetstandaarden dragen effectief bij aan het voorkomen van cybercriminaliteit en zijn zonder veel kosten of moeite in te zetten. Overheden en burgers kunnen veel schade van cybercriminaliteit ondervinden. Door onbeveiligde websites en e-mail kunnen gevoelige gegevens in verkeerde handen vallen. Phishing in naam van officiële instanties kan het vertrouwen van de burger in de overheid behoorlijk ondermijnen.