“Maatschappij nog niet klaar voor digitale samenleving”

27-02-2017 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De overheid, het bedrijfsleven en de maatschappelijke spelers zijn nog niet adequaat uitgerust om onze fundamentele rechten te beschermen. Dat blijkt uit het Rathenau-rapport ‘Opwaarderen – borgen van publieke waarden in de digitale samenleving’. Minister Plasterk schrijft in een kamerbrief aan de Tweede Kamer hierover: “Het rapport bevat verrijkende inzichten voor de verdere ontwikkelingen van het denken over de betekenis van de digitalisering voor de publieke waarden in onze samenleving – die onder meer ook raken aan een aantal grondwettelijke thema’s”.

Domeinoverschrijdende aanpak

Het Rathenau-rapport analyseert dat publieke waarden bij de voortgaande digitalisering in het govermentlandschap onder druk zijn komen te staan. Genoemd worden: gelijke behandeling, privacy, autonomie en menselijke waardigheid. Het rapport bevat tal van voorbeelden waarbij de bescherming van publieke waarden tekort schiet. Omdat digitalisering alle beleidsdomeinen en de hele samenleving raakt, adviseert het Rathenau Instituut een domeinoverschrijdende aanpak.

Voor kamerbrief klik hier

Voor het rapport klik hier

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig