Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Geen versnelde invoering ENSIA

11/04/2017

Elk jaar moeten gemeenten zich verantwoorden over de kwaliteit van de informatieveiligheid van diverse informatiesystemen. Per in juli 2017 moeten gemeenten dit verplicht doen met de audit systematiek ENSIA: Eenduidige Normatiek Single Information.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug vindt dat vanwege de vele datalekken te laat en hoopt op een versnelde invoering, aldus Binnenlands Bestuur. Maar dat is volgens minister Plasterk geen mogelijkheid.  ‘Versnelde invoering is niet mogelijk doordat de gemeenten hiervoor klaar moeten zijn, het instrument ook ontwikkeld dient te zijn en de afspraken met de IT-auditors gemaakt moeten zijn’, schrijft Plasterk. Hij vindt juli 2017 een realistische datum.

Verantwoording over informatieveiligheid

ENSIA een systematische verantwoording van de informatieveiligheid van een aantal basisadministraties die gemeenten gebruiken zoals de BRP, BGT en de BAG, maar ook Suwi en DigiD. Met ENSIA kunnen gemeenten in één keer slim verantwoording afleggen over informatieveiligheid van hun gemeente. Het bestuur kan daardoor beter sturen en de gemeenteraad te woord staan.

Voor meer informatie: https://www.ensia.nl/#!/