Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Beveiliging Suwinet bij alle gemeenten op orde

25/04/2017

Tekortkomingen in de beveiliging van Suwinet behoren tot het verleden: alle gemeenten voldoen aan de normen, zo schrijft demissionair staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma deze week aan de Tweede Kamer.

Hoofdpijndossier

In Suwinet worden persoonsgegevens van burgers in opgeslagen. In het verleden is er veel misgegaan met de beveiliging van de gegevens in Suwinet. In 2013 werden er door de inspectie ernstige tekortkomingen geconstateerd, waarna het lang heeft geduurd voordat alle gemeenten hun beveiliging op orde kregen.

Waarschuwingen en afsluiting

Klijnsma stelde in 2015 zelfs een ‘escalatieprotocol afsluiten Suwinet’ op, voor het geval gemeenten na meerdere waarschuwingen hun beveiliging nog steeds niet op orde hadden. Dit bleek destijds nog bij 65 van 198 gemeenten het geval. Zij zouden dan worden afgesloten van Suwinet. Verder dan alleen waarschuwingen hoefde Klijnsma echter nooit te gaan: alle gemeenten voldoen.

Maatregelen

Gemeenten beperken nu het aantal medewerkers met toegang tot het systeem, alsmede de gegevens die door medewerkers geraadpleegd kunnen worden. Ook is er een beperking voor medewerkers voor het aantal personen dat zij kunnen raadplegen en beperkingen in het gebruik van sleutelwoorden in de zoekfunctie. Het UWV is van plan om in de toekomst met applicaties te werken waardoor medewerkers van gemeenten alleen gegevens kunnen inzien van personen die voor hun relevant zijn.  

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal