Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Plasterk keurt proeven appstemmen af

23/05/2017

Minister Plasterk is niet te spreken over de plannen die de gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard hebben om proeven te doen met het stemmen via een app. Hij vindt dat de gemeenten prematuur handelen en heeft ze erop aangesproken.

Dat zegt Plasterk in de beantwoording van Kamervragen over berichten dat er per app gestemd kan worden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks dat hij waardeert dat de gemeenten meedenken over de wijze van stemmen en daarom online stemmen met een app mogelijk willen maken blijft Plasterk bij het standpunt van het kabinet dat aan het stemmen per internet veel risico’s kleven die alleen maar zijn toegenomen als gevolg van cyberdreigingen. Het is zeker niet te verwachten dat die tendens de komende tijd zal afnemen.

Wetgeving

Ook wijst Plasterk erop dat de wijze waarop gestemd wordt in wet- en regelgeving moet zijn verankerd en de gemeenten dit dus niet zelf kunnen bepalen. “Wil een proef, in welke vorm dan ook, met elektronisch stemmen zinvol zijn dan dient vooraf duidelijk te zijn welke eisen er door de rijksoverheid gesteld zijn aan de systemen die gebruikt worden. Waarbij het essentieel is dat, onafhankelijk van welke leverancier dan ook, transparant en controleerbaar is hoe de systemen werken en hoe voldaan wordt aan waarborgen zoals het stemgeheim,” aldus Plasterk.