Cybersecurity lukt alleen als de hele keten betrouwbaar is

15-06-2017 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het beschermen van ICT-systemen van vitale organisaties en bedrijven in Nederland – zoals havens, sluizen, ziekenhuizen en luchtverkeersbeveiliging – tegen cyberaanvallen. Dat is wat het nieuwe CyberSecurityKeten.NL beoogt.

Het nieuwe consortium CyberSecurityKeten.NL is een initiatief van zes volledig Nederlandse bedrijven (Legian, Intermax, Grabowsky, Restment, Keylocker en Hudson Cybertec) dat specifieke Nederlandse kennis en technologie samenbrengt, meldt Emerce.

Nederlands belang
Initiatiefnemer is Pieter Cobelens, voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. ‘Het is van groot belang dat wij de computers die onze vitale infrastructuur aansturen weten te beschermen tegen deze aanvallen, en wel door bedrijven die het Nederlandse belang te allen tijde voorop kunnen stellen’, zegt Cobelens. ‘Er kan namelijk pas echt sprake zijn van nationale veiligheid als de hele keten betrouwbaar is.’

Hack
De Diginotar-affaire heeft laten zien dat de Nederlandse infrastructuur nog altijd kwetsbaar is. Diginotar, een bedrijf dat de beveiliging van overheidswebsites verzorgde, kreeg in 2011 te maken met een (buitenlandse) hack. Hierdoor kon informatie van de sites afgetapt worden. De hack leidde bijna tot een complete uitval van computers van de Nederlandse overheid.

Samenwerking
Ook de Commissie-Elias toonde aan dat er zwakheden zijn in de nationale ICT-systemen die tot onveiligheid leiden. Experts pleiten voor een nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en (lokale) overheden om cybersecurity goed in te richten.

Door Redactie Gemeente.nu op 7 juni 2017 ICT

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig