Europa akkoord over wifi-apparatuur gemeenten

15-06-2017 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Europese gemeenten kunnen bij de Europese Commissie aankloppen voor geld om wifi-hotspots in hun gemeente op te zetten. Er is in totaal voor 120 miljoen aan subsidie beschikbaar gesteld, waarmee zo’n zesduizend tot achtduizend gemeenten voorzien kunnen worden van apparatuur voor wifi.

Subsidie aanvragen

In september 2016 kondigde de voorzitter van de Europese Commissie (EC) Jean-Claud Juncker aan dat er een financiële boost zou komen voor gemeenten om gratis wifi aan te kunnen bieden. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog wel hun goedkeuring geven. Die is er deze week gekomen. Gemeenten kunnen met een voucher subsidie aanvragen. De voorwaarde was dat de vaste lasten van de wifi-exploitant gedekt worden door de gemeenten zelf. Het geld voor het aanleggen van de wifi komt vermoedelijk in 2019 beschikbaar.

Oost-Europa loopt achter

Uit gegevens van statistiekbureau Eurostat wordt duidelijk dat breedbandinternet in bepaalde Europese landen flink achterloopt. De integratie blijft met name hangen in Bulgarije, Griekenland, Roemenië en Letland. Luxemburg is voor 97 procent gedekt met breedbandinternet en daarmee het meest vergevorderd.

Nederlandse gemeenten worstelen met wifi

In Nederland wordt in veel gemeentehuizen en binnensteden al gratis wifi aangeboden door gemeenten. Dit verloopt niet altijd even soepel. Eerder werd een bedrijf dat wifi-technologie levert aan gemeenten op de vingers getikt omdat deze volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet aan de (privacy)eisen voldoet.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig