Rotterdam zet steviger in op ict-beveiliging

15-06-2017 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De gemeente Rotterdam gaat structureel het ict-budget verhogen voor een verbetering van de security van het eigen ict-netwerk. Vorig jaar werd duidelijk uit een rapport van de Rekenkamer dat de digitale beveiliging van de Rotterdamse gemeente gemakkelijk te hacken was, meldt Computable.

Momenteel heeft Rotterdam jaarlijks een budget van 118 miljoen euro voor ict, waarvan 1,3 miljoen euro voor ict-beveiliging. Het totale bedrag wordt structureel verhoogd naar 125 miljoen euro per jaar, meldt het AD. De gemeente wil met name investeren in detectieve in plaats van preventieve security.

Kwetsbaar voor hackers
Volgens een rapport van de Rekenkamer over de databeveiliging van Rotterdam, eerder dit jaar, was het voor een gemiddelde hacker gemakkelijk om de computersystemen te hacken. Hackers die in opdracht van de Rekenkamer handelden, konden in de Rotterdamse systemen kijken en vonden zevenhonderd zwakheden in systemen en computerprogramma’s. De Rekenkamer concludeerde dat de gemeente te laks is met datalekken.

Het was niet de eerste waarschuwing voor Rotterdam; twee jaar geleden meldde securityleverancier Fox-IT al in een rapport dat hackers gemakkelijk bij gevoelige gegevens konden, zoals de e-mail en agenda van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. De Rekenkamer voert komend najaar een vervolgonderzoek uit.

Door Redactie Gemeente.nu op 12 juni 2017

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig