Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

‘Groningse ICT-aanbesteding valt onder gemeentelijke verantwoordelijkheid’

04/07/2017

 

Het is niet nodig om landelijke regels rondom uitbesteding van gemeentelijke ICT-diensten aan te passen. Aanbesteding door gemeenten valt immers onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid van het college van B en W en de betreffende gemeenteraad.

Dit schrijft minister Plasterk (BZK) in reactie op vragen van SP-Kamerlid Van Raak naar aanleiding van berichtgeving over de privatisering van de ICT- voorzieningen van gemeente Groningen.

Wel of niet wenselijk
De uitbesteding van de Groningse generieke ICT-diensten betreft een zesjarig contract met een geschatte waarde van 66 miljoen euro. De outsourcing moet 4,5 miljoen euro per jaar besparen. Door de aanbesteding verliezen 65 gemeentelijke ICT-medewerkers hun baan.

De minister vindt het niet zijn taak om een oordeel uit te spreken of de Groningse ICT-aanbesteding wel of niet wenselijk is, reageert hij op de vraag van Van Raak. Op aanbesteding van ICT-diensten zijn Europese en nationale aanbestedingsregels van toepassing, schrijft hij, maar gemeenten kunnen ook kiezen voor inbesteden (in eigen beheer uitvoeren). ‘De keuze hiervoor binnen de gemeente is de verantwoordelijkheid van het College van Burgemeester en wethouders en de raad van de betreffende gemeenten’, stelt de minister.

Geen rol voor BIT
Op de vraag waarom er bij dit Groningse project geen BIT-toetsing door Bureau ICT Toetsing (BIT) mogelijk was, reageert Plasterk met de constatering dat Bureau ICT-toetsing uitsluitend is belast met de taak om te adviseren over de risico’s en slaagkans van ICT-projecten bij ministeries en publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen. ‘Het bureau heeft geen bevoegdheid om te adviseren over ICT- projecten bij gemeenten. Gemeenten hebben een zelfstandige verantwoordelijkheid als het gaat om het beheersen van grote ICT-projecten. Ik zie daarin geen rol voor het BIT. ‘

Ook ziet de minister in de Groningse gemeentelijke aanbesteding geen aanleiding om de landelijke aanbestedingsregels voor overheidsorganisaties te herzien. Deze regels zijn in 2016 voor het laatst aangepast.

Bron: Gemeente.nu