Informatievoorziening hoort op de raadsagenda

07-12-2017 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Digitalisering van dienstverlening vraagt om goede informatievoorziening. Maar informatievoorziening is meer dan dat, want het is ook randvoorwaardelijk voor het behalen van maatschappelijke doelen. Dat èn de beweging van Samen Organiseren maakt het een onderwerp voor de gemeenteraad. Daarom organiseerde de VNG een viertal bijeenkomsten over dit onderwerp.

Digitale transformatie

Ab Van der Hulst, raadslid voor D66 in de gemeente Soest, woonde een bijeenkomst bij en stelt in een artikel op iBestuur dat informatievoorziening en digitalisering bij gemeenten inmiddels veel verder gaan dan bedrijfsvoering: “Eigenlijk hebben we het over de digitale transformatie van de overheid. En daar moeten we als raad zeker wat van vinden.” “Als het puur gaat over bedrijfsvoering, dan moet het vooral zo efficiënt mogelijk en daar hoeft de raad zich niet mee te bemoeien,” stelt Jan Houtenbos, raadslid voor de VVD in de gemeente Bergen (NH). Hij vervolgt: “Maar als het gaat over informatievoorziening dan spelen er veel zaken die de raad wel aangaan. Informatievoorziening kan worden ingezet om maatschappelijke doelstellingen te bereiken. Dat maakt het een onderwerp voor de raad.”

Meer kennis nodig

Raadsleden hebben vaak onvoldoende kennis van informatievoorziening en het onderwerp is relatief nieuw op de raadsagenda. Ze worden bovendien meestal niet volledig geïnformeerd over de digitale keuzes van hun gemeente. “Wij hebben als gemeente Weert een ICT Masterplan en daar worden we wel over bijgepraat, maar het gaat dan vooral over wat het kost en niet over wat we er eigenlijk mee willen bereiken,” zegt Riya Geboers, raadslid voor de SP in Weert. Nu informatievoorziening steeds belangrijker wordt voor het functioneren van de gemeente, willen raadsleden daar meer zeggenschap over, zo bleek tijdens de bijeenkomsten. Ze kunnen dit onder andere bereiken door een passage over informatievoorziening op te nemen in het nieuwe beleidsprogramma of coalitieakkoord. Naar aanleiding van de bijeenkomsten is zo’n passage opgesteld, deze is te vinden in een kadertekst bij het artikel.

U leest het volledige artikel op iBestuur.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig