Waarstaatjegemeente.nl stopt met toezichtinformatie

07-12-2017 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Gemeenten kunnen geen toezichtinformatie via Waarstaatjegemeente.nl meer aanleveren. Dat melden KING en VNG in een persbericht. Het softwaresysteem voldoet niet meer aan de huidige eisen en het gebruik ervan blijft achter bij verwachtingen. Voor toezicht op Kinderopvang wordt een uitzondering gemaakt.

VNG en KING bieden excuses aan gemeenten

Het gebruik van toezichtinformatie op Waarstaatjegemeente.nl pakt anders uit dan oorspronkelijk was beoogd, zo schrijven de organisaties. De gemeenten die nog gebruik maken van het onderdeel moeten vanaf nu toezichtinformatie aanleveren bij de toezichthouder. Voor de gemeenten die deze informatie niet via Waarstaatjegemeente.nl aanleverden verandert er niets. VNG en KING bieden hun excuses aan omdat gemeenten energie hebben gestoken in de aanlevering over 2017, terwijl de berichtgeving hierover ‘vrij laat op gang is gekomen’.

Overige gegevens blijven bestaan

Waarstaatjegemeente.nl blijft bestaan. Op de website kunnen gemeenten op per gemeentelijk onderwerp bekijken hoe ze ervoor staan ten opzichte van andere gemeenten, zoals met jeugdhulp, financiën en duurzaamheid. KING beheert de website. Er zijn diverse rapporten met gegeven beschikbaar.  KING en VNG benadrukken in het persbericht dat de informatie uit het dashboard van Waarstaatjegemeenten.nl meegenomen worden voor besluitvorming, agendavorming en verantwoording of onderzoek. ‘Alleen toezichtinformatie kan vanaf november 2017 niet meer worden aangeleverd via Waarstaatjemeente.nl’

Onderzoek naar nieuwe mogelijkheden

Voor de informatie over toezicht op Kinderopvang wordt een tussenoplossing gecreeërd, gecreëerd ‘Omdat dit nog nog het enige verplichte onderdeel van de toezichtinformatie en omdat alle gemeenten er gebruik van maken. VNG en KING onderzoeken op dit moment de mogelijkheden van Open Data om de gemeenteraden en toezichthouders te bedienen. Hierover komt in februari 2018 meer duidelijkheid.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig