Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

´Gemeenten laten kracht in informatiesamenleving zien'

16/01/2018

Gemeenten hebben door meer gezamenlijk op te trekken de kracht en kwaliteit van het lokale bestuur in de informatiesamenleving vergroot, dat schrijft VNG in een tussenstand van ´Digitale Agenda 2020´. Er zijn volgens de rapporteurs op gebied van digitalisering talloze resultaten behaald die gemeenten helpen om ambities te behalen.

DigiD en Berichtenbox

VNG is met name tevreden over de toenemende gezamenlijke aanpak van gemeenten op gebied van digitalisering, met daarbij oog voor lokaal maatwerk. Er wordt door gemeenten volop geïnvesteerd in digitalisering van dienstverlening, technologische mogelijkheden waaronder datagestuurd werken en modernisering van informatieuitwisseling. Voorbeelden daarvan zijn de steeds meer gebruikte DigiD en Berichtenbox. ‘Hiermee voeren zij hun taken in onder meer het sociaal domein en de openbare orde beter uit. Gemeenten doen dit in toenemende mate samen. Samenwerken betekent meer efficiency in dienstverlening, meer effectiviteit in de uitvoering en een sterkere positie als opdrachtgever op de ICT-markt’, schrijft VNG.

Krachtiger geluid binnen overheid

Een ander voordeel is dat gemeenten gezamenlijk een krachtiger geluid binnen de overheid zijn geworden. ‘Die krachtige stem is ook bestuurlijk belangrijk in de discussie over het waarborgen van grondrechten in een samenleving die in rap tempo een digitaal geïnitieerde transitie doormaakt. Gemeenten hebben de afgelopen jaren een beweging in gang gezet die de kracht en de kwaliteit van het lokaal bestuur in de informatiesamenleving vergroten’, aldus de VNG.

Meetups, pilots en GIBIT

In de tussenstand zijn diverse cijfers te vinden, waaronder het aantal pilots (42) dat is opgestart via de Pilotstarter die aan de Digitale Agenda 2020 verbonden is. Er zijn onder meer vier meetups geweest over de datagedreven gemeente, met meer dan tweehonderd deelnemers. Ook het gebruik van Govroam, de deelname aan Open Raadsinformatie, en het aantal gemeenten dat Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) gebruikt (223) staan in het overzicht.

De volledige tussenstand van Digitale Agenda 2020 is hier te vinden

Bron BinnenlandsBestuur digitaal