Tientallen gemeentesites nog mobiel onvriendelijk

08-02-2018 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Ongeveer 1 op de 9 gemeenten heeft een website die niet geoptimaliseerd is voor het gebruik op een mobiele telefoon. Bij circa 1 op de 16 gemeentelijke sites ontbreekt op de homepage nog het SSL-beveiligingscertificaat, dat voor een veilige verbinding zorgt.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van telefoonboek.nl dat op één dag alle 380 sites van gemeenten bezocht om te zien in hoeverre deze mobiel te benaderen zijn en hoe het gebruik van SSL-beveiligingscertificaten er voor staat. Volgens hun gegevens is de site van 43 van hen nog niet door inwoners goed op een telefoon te bekijken en hebben 24 gemeenten een verbinding die nog niet genoeg beveiligd is.

Mobiel onvriendelijk

Minstens 43 sites zijn nog niet geoptimaliseerd voor gebruik op een mobiele telefoon. In dat geval past de site zich niet aan op het formaat waarmee ze op een mobiele telefoon wordt getoond. Het opzoeken van informatie wordt daardoor een stuk lastiger, terwijl het een van de meest gebruikte methodes is.

SSL-beveiliging niet overal op orde

Van de 380 sites die het bedrijf onderzocht, hebben 356 van hen wel een beveiligde verbinding vanaf de homepage. Een SSL-verbinding (volluit: Secure Sockets Layer en te herkennen aan de letters ‘https’ en een hangslotje in de adresbalk) zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een server en de browser van de bezoeker van de site. Daardoor is de verbinding lastiger te onderscheppen voor wie daar kwaad mee wil. Zo’n certificaat geeft voor bezoekers ook de betrouwbaarheid aan, dat de website authentiek is en dus niet bijvoorbeeld een kopie van een fraudeur.

Volgens het onderzoek hebben minstens 24 van de 380 gemeentewebsites geen SSL-certificaat en zijn dus niet voldoende veilig. Als een inwoner in dat geval online gaat, kan het zijn dat hij of zij hiervan melding krijgt, zoals in browser Google Chrome. Daardoor kunnen bezoekers afhaken. Overigens verwijzen de websites voor het invullen van persoonsgegevens wél naar een beveiligd formulier. Maar, zo stelt Telefoonboek, om bezoekers te beschermen zou al vanaf de homepage authenticiteit moeten worden gegarandeerd.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig