Pincode moet datalekken voorkomen

05-04-2018 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

 

Rotterdamse ambtenaren en raadsleden moeten vanaf april op hun telefoons en tablets eerst een pincode intoetsen voordat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie over burgers. 

De maatregel werd genomen nadat de gemeente meerdere malen blunderde met datalekken en diverse ambtenaren apparaten kwijtraakten. Wethouder Adriaan Visser (D66, Organisatie) laat aan De Telegraaf weten dat de software die het slot regelt, op alle gegevensdragers van de gemeente is geïnstalleerd. Van toegang tot vertrouwelijke gegevens krijgen na het intoetsen van een pincode werd al langer gesproken in Rotterdam. De gemeenteraad wilde dit in 2016 al, toen gegevens van Rotterdammers op straat terechtkwamen nadat een telefoon zonder beveiliging werd verloren.

Zorg- en belastinggegevens van duizenden Rotterdammers lagen vanwege een soortgelijk incident ook al op straat. Diverse partijen stellen al langere tijd dat datalekken eerder een structureel probleem vormen dan een incident zijn. Visser heeft de pincode na aandringen nu gerealiseerd en verplicht ambtenaren tot het gebruik ervan. In 2016 waren er 19 datalekken bij de gemeente, waaronder het online kunnen benaderen van persoonsgegevens, een vergeten onbeveiligde telefoon, een of verloren telefoon, en verloren schriften met persoonsgegevens.

De afgelopen jaren worden er steeds meer datalekken doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond van de overheid kreeg in de eerste negen maanden van 2017 7436 meldingen waarin gemeld werd dat persoonlijke informatie in verkeerde handen was gekomen. Dat komt neer op ongeveer dertig meldingen per dag. 

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig