Onderzoek: gemeenten weten te weinig over smart cities

05-09-2018 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Bijna driekwart van de professionals bij gemeenten geeft aan niet voldoende kennis in huis te hebben over smart city-toepassingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Future City Foundation dat gepubliceerd is op de website Stadszaken.nl. Een derde van de gemeenten heeft volgens de ondervraagden een visie over smart cities opgesteld.

Begrip 'smart city' 
De onderzoekers hebben meer dan duizend woonconsumenten en 215 professionals ondervraagd door USP Marketing Consultancy.  Van de professionals bij gemeenten, corporaties, ontwikkelaars, adviseurs en overige overheden geeft 80 procent aan bekend te zijn met het begrip ‘smart city’. Iets meer dan 40 procent van de ondervraagden zegt dat zijn of haar gemeente een of meerdere pilots uitgevoerd. Zo'n 60 procent daarvan zegt dat hierop ook een vervolg kwam. Toch vindt slechts één op vijf dat zijn of haar gemeente een smart city is.  


'Gemeenten lopen achter'

De burgers schatten de kennis bij hun gemeente over smart cities laag in. ‘Gemeenten lopen vaak achter bij ontwikkelingen’, melden de ondervraagde burgers volgens Stadszaken. Over het algemeen zijn grotere gemeenten overigens verder dan kleinere gemeenten. Bij burgers kent slechts 13 procent het begrip ‘smart city’. Wel geven zij aan dat zij willen dat gemeenten slimme technologie inzetten om hun leven veiliger en gezonder te maken. Bij gemeenten leven die thema’s voor smart city-toepassingen niet. Zij zetten liever in op slimme energietoepassingen. Negen van de tien professionals bij gemeenten geeft aan dat de verwachting is dat dde gemeente de komende twee jaar een pilot start op dit gebied.

Het volledige onderzoek is hier op te vragen.

 

Bron BinnenlandsBestuur digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig