Nijmegenaren testen app voor ‘digitale identiteit’

03-10-2018 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Een groep inwoners van de gemeente Nijmegen krijgt met een app de mogelijkheid om hun gegevens uit de basisregistratie personen op te vragen en deze te gebruiken voor hun ‘digitale identiteit’ in de app IRMA (I Reveal My Attributes). Met IRMA zijn de diverse gebruikersprofielen voor websites en apps niet meer nodig.

Alleen noodzakelijke gegevens

De gemeente meldt op de eigen website dat websites met IRMA alleen nog gegevens krijgen die ‘echt noodzakelijk’ zijn. De websites weten dat de informatie betrouwbaar is, omdat deze van de officiële instanties afkomstig is. Tijdens de pilot van Nijmegen kunnen 7500 gebruikers de app een maand lang testen. Het is volgens de stichting een veilige en privacy vriendelijke manier om een deel van hun online identiteit vrij te geven en digitale handtekeningen te zetten. IRMA zorgt ervoor dat alleen de noodzakelijke gegevens verstrekt worden. Iemand kan bijvoorbeeld met IRMA aantonen dat hij ouder is dan 18, zonder dat geboortedatum of andere persoonsinformatie inzichtelijk is. IRMA zorgt er bovendien voor dat de ontvangende partij kan verifiëren of er ‘geldige’ gegevens in inloop zijn.

'Gebruiksgemak en veiliger' 

Renske Helmer-Englebert, wethouder Informatie en Automatisering gemeente Nijmegen, zegt dat Nijmegen graag meewerkt om de digitale veiligheid van persoonsgegevens te vergroten. ‘Inwoners verdienen het gebruiksgemak van een applicatie als IRMA en de wetenschap dat hun gegevens veilig worden geleverd. Wij zijn trots op deze Nijmeegse ontwikkeling en delen de kennis graag met andere organisaties.’ De gemeente Nijmegen werkt samen met Stichting Privacy by Design aan oplossingen die de digitale privacy van mensen beschermen, zo schrijft de gemeente. De app IRMA is gratis beschikbaar voor Android en Apple. 

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig