Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Google waarschuwt gebruikers voor overheidswebsites

06/11/2018

 

Zo’n drieduizend Nederlandse websites worden vandaag moeilijker toegankelijk in de browser Google Chrome. De browser stelt dat deze vanwege verouderde certificaten werken niet veilig zijn. Onder de drieduizend websites die door Google Chrome als onveilig zijn aangemerkt zijn 189 websites van de publieke sector. Dat blijkt uit onderzoek van Open State Foundation.

Advies om website niet te bezoeken
Wie vanaf vandaag met Google Chrome een van de onderzochte websites bezoekt, krijgt een melding waarin ontraden wordt om de website te bezoeken. De websites zijn, nadat de gebruiker alsnog aangeeft deze  toch te willen zien, wel toegankelijk. Het gaat om websites die gebruik maken van verouderde Symantec SSL-certificaten bij de beveiliging van verbinding, zo meldt Open State Foundation.


1 procent nog zonder update

Op dit moment heeft bijna 1 procent van de overheidswebsites nog geen update van de certificaten gehad, waaronder de websites van gemeenten Zutphen, Heemskerk en het waterschap Vechtstromen. De gemeente Heemskerk heeft inmiddels op de eigen website gereageerd op het onderzoek. De gemeente benadrukt in de reactie dat de gemeentelijke website ‘geen moment onveilig’ is geweest. Ook is het certificaat inmiddels vervangen.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal