Oefening voor uitvallende gemeentelijke telecom

01-11-2018 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

 

Agentschap Telecom wil oefeningen houden met gemeenten om ze voor te bereiden op uitval van de gemeentelijke telecom. Het gaat om scenario’s zoals stroomstoringen en uitgevallen telefonie of internet. Deze situaties kunnen bij gemeentelijke organisaties grote onrust veroorzaken.

Computers op zwart en onbereikbare gemeenten
Hulpdiensten oefenen deze scenario’s volgens het Agentschap Telecom al regelmatig, maar voor gemeenten geldt dat niet. ‘Weten gemeentemedewerkers wat er gebeurt als telefonie en internet in het gemeentehuis volledig lam ligt? Als computers langdurig op zwart staan, een paspoortaanvraag of een overlijden niet meer verwerkt kan worden in de basisadministratie, klachten niet kunnen worden afgehandeld en de buitendienst mobiel niet meer bereikbaar is?’, zo vraagt de organisatie zich af. De impact op de interne organisatie van een storing kan groot zijn. Gemeenten kunnen hierover nadenken door de ‘serious game’ met Agentschap Telecom te spelen.


Verschillende rollen voor ambtenaren 

Deelnemende gemeenten kunnen de oefening invullen naar eigen voorkeur. De groep ambtenaren met wie er geoefend wordt, kan zo groot zijn als een gemeente zelf wil. ‘Meestal zijn dit vijf tot twaalf personen met allemaal verschillende belangrijke rollen. Dit kan bijvoorbeeld een KCC teamleider zijn, een ambtenaar van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid of medewerkers van de afdeling communicatie’, zo laat een woordvoerder weten.


Inzicht in eigen organisatie

Gemeenten krijgen door mee te doen aan de game inzicht in hun eigen organisatie. ‘De serious game is gericht op de ernst en bedreigingen voor de telecom-infrastructuur. Door de game te spelen krijgt een gemeente inzicht in wat uitval van telecom betekent voor hun eigen organisatie. De game neemt één dagdeel in beslag, de opgedane inzichten kunnen gemeenten nog jaren gebruiken’, zo schrijft het Agentschap in een persbericht.


Samenwerking met Eemsmond 

Met het programma ‘Telekwetsbaarheid’ wil het agentschap organisaties bewust maken van hun afhankelijkheid van telecommunicatie en ze helpen bij het voorbereiden op uitval. Er werd eerder samengewerkt met de gemeente Eemsmond, waarbij in kaart werd gebracht wat de gemeente gebruikt aan telecommunicatie, waar kwetsbaarheden zitten en wat de risico’s zijn. Meer informatie over de samenwerking met Eemsmond is hier te vinden.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig