Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Smart city starterpack Eindhoven ‘best practice’

29/01/2019

 

Het Smart City Starterpack dat de gemeente Eindhoven met twee ict-bedrijven heeft ontwikkeld, is in de prijzen gevallen. Volgens de jury van de Strategic Sourcing Awards worden concepten en technologieën als Internet of Things (IoT) en open data succesvol en innovatief toegepast in de starterpack.

Beleid en technologie

Eindhoven presenteerde de starterkit, bedoeld om andere gemeenten op weg te helpen met de ontwikkeling van smart cities, eind maart. De kit bestaat uit beleidsinstrumenten die voor andere gemeenten als blauwdruk kunnen dienen door de transitie naar een smart society en technologische instrumenten die helpen data over de openbare ruimte in te winnen en te gebruiken. Dat kan onder met parkeersystemen, laadpalen en sensoren. Ook is de bedoeling van de kit gemeenten om gemeenten te faciliteren data open en toegankelijk te beheren en tegelijk de privacy van burgers zo goed mogelijk te waarborgen. De starterpack bevat onder meer instrumenten voor mobiliteitsbevordering en crowdmanagement. Zo is er software ontwikkeld om de veiligheid in uitgaansgebieden te monitoren.

Gratis te downloaden

De kit is voor andere gemeenten gratis te downloaden. Eindhoven hoopt op haar beurt weer te kunnen profiteren van producten die ontstaan uit doorontwikkelingen op basis van de Smart City Starterpack. Eindhoven ontwikkelde de inhoud van de starterkit onder meer met de gemeente Amsterdam, ict-leverancier Atos en het Dutch Institute for Technology Safety & Security).

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal