Bouw datacenters ook buiten Amsterdam

21-03-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Bestuurders van rijk en regio's willen de groei van de datacenters beter clusteren. De huidige groei rond Amsterdam zit aan de grens van de beschikbare ruimte en stroomvoorzieningen.

Akkoord

De grote steden, provincies en ministeries die samenwerken in de Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS) sloten vrijdag een akkoord over een routekaart naar een gerichte aanpak van de groei van datacenters. Die sector groeit al jaren met 15% per jaar, maar legt veel druk op de ruimte en infrastructuur in de hoofdstad.

Digitalisering

En verwacht wordt dat die groei door zal zetten. ‘De impact van digitalisering op zorg, mobiliteit, energie, agrifood, onderwijs en overheidsdiensten zal enorm zijn. Iedereen krijgt ermee te maken op een dagelijkse basis. Internetten, appen of netflixen kan alleen maar dankzij digitale verbindingen en de opslag van data. Datacenters spelen hierin een cruciale rol en laten de moderne digitale samenleving draaien,’ stellen de deelnemende partijen.

Druk

Door de bouw van nieuwe datacenters te clusteren rond Amsterdam, de Flevopolder en een nieuwe locatie in Zuid-Holland, moet de druk van de ketel worden gehaald. Volgens de initiatiefnemers van de routekaart is die in nauwe samenwerking met de sector, onderzoeksinstellingen, overheden en netbeheerders opgesteld. De regio Amsterdam moet wel de ‘datahub van Nederland’ blijven en duurzaam kunnen doorgroeien

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig