Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Pilot ENSIA-BIO van start: gemeenten optimaal voorbereiden op de BIO

26/03/2019

Vanaf 2020 gelden nieuwe normen voor informatiebeveiliging voor de gehele Nederlandse overheid. Het normenkader baseline informatiebeveiliging overheid ofwel BIO vervangt de huidige normen en standaarden van gemeenten, provincies, het rijk en de waterschappen. 

ENSIA is de systematiek waarmee gemeenten zich richting de gemeenteraad en de landelijke toezichthouders verantwoorden over hun informatiebeveiliging. Vanaf het verantwoordingsjaar 2020 (in te vullen vanaf 2021) gaat deze verantwoording over de BIO. 

Door middel van een pilot werken gemeenten de verantwoording over de BIO uit. Op 7 maart j.l. startte deze pilot met 13 gemeenten. Onder leiding van adviseurs van het ENSIA-team en de Informatiebeveiligingsdienst van VNG Realisatie gingen deze gemeenten aan de slag met een eerste uitwerking van de uitgangspunten en de opzet van het verantwoordingskader en de wijze van controle (assurance).

De pilot levert een aantal concrete producten op: een notitie verantwoordingsstelsel ENSIA-BIO 2020, inclusief Collegeverklaring en bijlagen, en rapportages, een ENSIA-vragenlijst BIO, een ondersteuningsaanpak en een set aan technische en functionele specificaties voor de verantwoordingsinstrumenten.

2019 is voor de overheid het overgangsjaar naar de BIO. Door nu al een uitwerking te maken van de ENSIA-vragen zijn gemeenten optimaal voorbereid om zich over hun informatiebeveiliging te verantwoorden.

Voor meer informatie over de pilot kijkt u op de projectpagina of neemt u contact op met het ENSIA-team via ensia@VNG.nl.

Voor meer informatie over de BIO kijkt u op de website van de informatiebeveiligingsdienst of neemt u contact op via info@IBDGemeenten.nl.