Steeds meer websites van de overheid zijn beveiligd met HTTPS: 88 procent.

21-03-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Dit blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

Open State onderzoekt sinds 2016 websites van publieke organisaties met Pulse, een eigen tool die periodiek controleert of websites HTTPS (https://) ondersteunen. Ook laat de tool zien hoe sterk de implementatie van HTTPS is. De laatste peiling (februari 2019) laat zien dat het aantal veilige overheidswebsites sinds eind 2017 met 16 procent is gestegen.

HTTPS is belangrijk omdat het zorgt voor een veilige en niet-manipuleerbare internetverbinding tussen websites en haar bezoekers. Als er geen HTTPS-verbinding is, maar ‘slechts’ HTTP kunnen mensen met kwade wil makkelijk de data aflezen en misbruiken. Vanaf medio 2019 is het verplicht voor alle overheidswebsites om gebruik te maken van HTTPS.

Open State Foundation onderzocht meer dan 30.000 domeinen in relevante sectoren, zorg, onderwijs en overheid. Eerstgenoemde twee doen het minder goed dan de overheid, met 70 procent https. Overigens zijn er in de zorg en het onderwijs in een jaar tijd flinke verbeteringen bereikt, met respectievelijk 31 en 38 procent.

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig