Kwaliteit datalekregister bij overheidsorganisaties loopt uiteen

04-04-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De kwaliteit van datalekregisters bij overheidsorganisaties loopt uiteen. Slechts 60% van de onderzochte registers bevat een complete omschrijving van de verplichte elementen van een datalekmelding (de feiten, de gevolgen en de genomen maatregelen). Dit blijkt uit een verkennend onderzoek onder 26 uiteenlopende overheidsorganisaties dat de Autoriteit Persoonsgegevens recent heeft uitgevoerd.

De meeste datalekken ontstaan doordat post of mail niet bij de juiste persoon terechtkomt. Ook onbedoelde of onrechtmatige inzage van persoonsgegevens blijkt een veelvoorkomende bron van datalekken.

Praktische tips voor betere registraties van datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels een checklist uitgebracht om (overheids)organisaties te helpen met de verbetering van de registratie. Zo pleit de toezichthouder ervoor om bij ieder incident contact op te nemen met de Functionaris Gegevensbescherming, die iedere overheidsorganisatie volgens de AVG moet hebben. Ook moet er meer transparantie zijn over datalekken, zowel naar de getroffenen als de organisatie zelf.

Lees alle tips op autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Meer informatie

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig