Mindmap maakt u wegwijs in informatiebeveiliging

26-06-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Informatiebeveiliging is een zaak van iedereen, ook het college heeft taken en bevoegdheden. Om u als bestuurder wegwijs te maken, ontwikkelde de VNG de mindmap 'Informatiebeveiliging - Eigen huis op orde'.

De mindmap biedt inzicht in de verschillende aspecten van informatiebeveiliging en uw rol daarbij. Aan de hand van de mindmap kunt u het gesprek aangaan met uw deskundige(n) over informatiebeveiliging.

Het belang van informatiebeveiliging

Van publieksbalie tot gemeenteraad en van keukentafelgesprek tot parkeerbeheer:  elke bestuurder en ambtenaar gebruikt (digitale) informatie. Hierbij gaat het steeds vaker om vertrouwelijke informatie en informatie die eigenlijk altijd beschikbaar moet zijn. Het is daarom belangrijk dat gemeenten hun informatie goed beveiligen.

Belangrijkste onderdelen in beeld

Preventie en Crisis zijn de omvangrijkste takken in de mindmap, waarin ook de onderwerpen Fundament (wat is informatiebeveiliging precies en welke regels zijn van toepassing) en Innovatie (veel vernieuwing is ICT- of datagedreven) zijn opgenomen. Hiermee heeft u als bestuurder de belangrijkste onderdelen van informatiebeveiliging in beeld, inclusief de manier waarop zij met elkaar samenhangen. Handig om erbij te pakken in het volgende gesprek met uw CISO.

Meer informatie

De mindmap is gebaseerd op interviews met burgemeesters, Chief Information Security Officers (CISO´s), en specialisten van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). We werkten de mindmap uit met een VNG-begeleidingscommissie waarin ook de IBD en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters waren vertegenwoordigd.

Zie ook

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig