Autoriteit Persoonsgegevens: meer toezicht op digitale overheid

28-11-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De digitale overheid is één van de drie thema’s waar de Autoriteit Persoonsgegevens de aankomende jaren op focust in haar toezicht.  Die keuze heeft onder andere te maken met de hoeveelheid persoonsgegevens die de overheid verwerkt en de verantwoordelijkheid die zij daarin heeft.

Dat maakt de AP bekend met het visiedocument ‘Dataprotectie in een digitale samenleving’. Voorzitter Aleid Wolfsen: “Bescherming van persoonsgegevens is een belangrijk grondrecht dat er is om ons tegen misbruik te beschermen. Het gaat in de kern over zeggenschap, over autonomie, over dat wij als burgers zelf gaan over wat we met wie delen. Ik hoor nog veel te vaak onterecht dat de privacywet ontwikkelingen in de weg staat. Het is geen kwestie van of-of, maar van en-en. Zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens is onderdeel van ontwikkeling en innovatie.” Als de twee andere focusthema’s werden ‘datahandel’ en ‘AI en algoritmes’ aangewezen.

Gevoelig en bijzonder

Als reden voor het kiezen van de digitale overheid als focus, schrijft de AP in haar berichtgeving: “Centrale en lokale overheden, uitvoeringsorganisaties en politie en justitie beschikken over een grote hoeveelheid – vaak gevoelige en bijzondere – persoonsgegevens. De overheid werkt gericht aan het inzetten van persoonsgegevens. Het is van belang dat de overheid verantwoordelijk omgaat met persoonsgegevens, zodat mensen niet onnodig in de knel kunnen komen.”

Meer informatie

Meer over dit onderwerp leest u op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @ViagEvents

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig