Universele stekkerdoos voor ambities smart city

11-12-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Rotterdam gaat een proef beginnen met CENT-R, een stukje techniek dat met allerlei smart-city-toepassingen kan worden uitgerust. De gemeente noemt het een ‘multifunctionele en modulaire unit’, maar legt het elders makkelijker uit: een ‘universele digitale stekkerdoos voor op straat’.

Makkelijk aansluiten

CENT-R kan dankzij het ontwerp voortdurend aangepast worden aan nieuwe behoeften, schrijft de gemeente in een persbericht: ‘denk aan elektrisch laden, het omzetten van continu naar gelijkspanning netwerk, 5G, camera’s, verlichting en een diversiteit aan sensoren (lucht, geluid, et cetera).’ Er zouden bijvoorbeeld makkelijk laadpunten op aan te sluiten zijn die elektrisch rijden mogelijk maken. Met de proef wordt gezocht naar een digitale infrastructuur die meer technische innovatie mogelijk maakt.

Digitale voorbeeldstad

De pilot begint waarschijnlijk eind januari met drie CENT-R-eenheden in de wijk Reyeroord en zal tot ver in het jaar doorlopen. ‘Eén van de uitgangspunten van de pilot’, vertelt wethouder Barbara Kathmann (economie, PvdA), ‘is om de technische mogelijkheden te laten zien en vervolgens het gesprek aan te gaan met betrokkenen in de wijk over beheer, veiligheid, datamanagement, 5G, mobiliteit en de energietransitie.’ De proef hoort bij de ambitie om in 2025 een ‘digitale voorbeeldstad’ te zijn.

Initiatiefnemers

CENT-R, kort voor ‘Connective Energy Network Tool – Rotterdam’, kwam tot stand met behulp van het bedrijf Lightwell, maar ook opleidingsinstituten Da Vinci College Dordrecht en de Hogeschool Rotterdam werkten eraan mee.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig