Kabinet investeert 23,5 miljoen in quantumtechnologie

27-02-2020 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het kabinet investeert de komende 5 jaar 23,5 miljoen euro in quantumtechnologie. Deze sleuteltechnologie staat op het punt van doorbreken en biedt Nederland veel kansen voor de toekomst. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stuurde daarover 18 februari 2020 een brief naar de Tweede Kamer.

Vooroplopen

Het bedrag is bedoeld om te starten met de uitvoering van de Nationale Agenda Quantum Technologie. Bijvoorbeeld met het bouwen van test- en demonstratieopstellingen en het opzetten van een ‘National House of Quantum’, waar onderzoekers, ondernemers en studenten samen werken aan de veelbelovende sleuteltechnologie. Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen lopen voorop in het ontwikkelen van de technologie. Een op te richten stichting Quantum Delta NL zal het startprogramma uitwerken en de uitvoering coördineren.

Verwachte doorbraken

Binnen de overheid heeft bijvoorbeeld Defensie quantumtechnologie geïdentificeerd als een kennis- en technologiegebied dat de komende 5 tot 10 jaar een sterke invloed zal hebben op het uitvoeren van Nederlandse militaire taken. Verwachting is dat de technologie leidt tot doorbraken in rekenkracht (digitalisering), nieuwe materialen, nieuwe medicijnen en cybersecurity. Naast de kansen die quantumtechnologie biedt, zijn er ook potentiële risico’s. Superkrachtige quantumcomputers kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat reguliere communicatie makkelijk te kraken wordt.

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig