Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Artificiële Intelligentie en publieke waarden

06/10/2020

Op de nieuwe 'kennisbank AI en publieke waarden' kunnen geïnteresseerden terecht voor bijvoorbeeld Kamerstukken en wetenschappelijk onderzoek over deze thema’s. De website is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er zijn meer dan 130 rapporten en onderzoeken over kunstmatige intelligentie en mensenrechten en dat zal aangevuld blijven worden. De kennisbank is ontwikkeld voor het samenwerkingsplatform AI, Publieke Waarden en Mensenrechten, dat bedoeld is om met samenwerking de kansen te benutten van nieuwe technologie maar ook de risico’s voor mensenrechten in beeld te krijgen.

Steeds vaker

‘Zowel lokale als nationale overheden passen steeds vaker AI toe’, schrijft Digitale Overheid. Denk bijvoorbeeld aan criminaliteitsbestrijding of het verwerken van landbouwgegevens. ‘Daarbij is de impact van AI op mensenrechten en publieke waarden een heel actueel thema, zowel in Nederland als internationaal. Denk bijvoorbeeld aan kwesties rond gezichtsherkenning of discriminerende algoritmen op de arbeidsmarkt.’

Gerelateerde artikelen

AI-experts in het geweer tegen gevaren Artificial Intelligence

Technologie zet publieke sfeer onder druk

Onmacht publieke sector is groot probleem

Zie ook Innovatie en Strategie op AG Intelligence

Lees meer over

Ministerie van BZK 

artificial intelligence