Digitaal vergaderen minder democratisch

10-12-2020 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

 

Uit onderzoek blijkt dat digitale vergaderingen minder democratisch zijn dan fysieke vergaderingen.  Dat concludeert Lucas Kuipers van de Thorbecke Academie . Hij onderzocht een aantal vergaderingen in 3 verschillende gemeenten.  Kuipers doet op basis van zijn onderzoek 10 aanbevelingen, waaronder het actiever naar buiten communiceren over raadsvergaderingen.

Lage participatie

De technische middelen om te vergaderen zijn ‘overwegend erg goed’, maar de digitale notulen zijn niet altijd zorgvuldig en inzichtelijk. Bovendien blijft de participatie laag en is de opkomst van burgers vrijwel nihil, concludeert Kuipers in zijn onderzoek.

Aanbevelingen

Kuipers vergeleek van de gemeenten een reguliere vergadering van voor de coronacrisis als nulmeting. Deze werd vergeleken met 3 andere vergaderingen voor, tijdens en na de invoering van de spoedwet. Hij doet 10 aanbevelingen, waaronder het actiever naar buiten communiceren over raadsvergaderingen in een nieuwe situatie en de keuze voor volledig digitaal vergaderen in plaats van hybride vergaderen. Lees het gehele onderzoek via de website van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig