Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

“Wie komt helpen blussen bij een digitale brand?”

02/02/2021

 

“Schrijf eens op wat je allemaal niet meer kunt doen als je computer uitvalt. Dan schrik je,” zegt de burgemeester van Lochem, Sebastiaan van ’t Erve, in het e-magazine van VNG Realisatie.

“Iedereen kent ons van de hack in 2019, omdat we daar heel open over zijn. Maar we waren eerder al eens slachtoffer van een ransomware-aanval. Dat gebeurde vlak voor de verkiezingen en daar werd ik heel zenuwachtig van. Het is gelukkig goed afgelopen, maar het maakte ons er scherp van bewust hoe belangrijk de informatievoorziening is geworden voor ons werk. IT is de ruggengraat van wat we doen,” zegt Van ’t Erve. Hij drukt medebestuurders op het hart om zich actief met digitale veiligheid in hun gemeente te bemoeien. “Je hoeft echt geen technisch specialist te zijn, maar je moet wel de alertheid hebben om de goede vragen te stellen. Wij dachten ook dat we het op orde hadden, maar toch werden we gehackt. We doen nu een aantal dingen heel anders en daaruit concludeer ik dat ik beter had moeten doorvragen. Ik gun het elke gemeente om die alertheid te hebben. En ik vind het heel goed dat gemeenteraden en accountants steeds vaker vragen stellen over informatieveiligheid.”

Elkaar helpen

Het nemen van de juiste maatregelen aan de voorkant is relatief gemakkelijk, want daar zijn allerlei normen, instrumenten en ondersteuning voor. Onder andere van de Informatiebeveiligingsdienst gemeenten. Maar je moet ook anticiperen op wat er gebeurt als er toch een crisis ontstaat, zegt Van ‘t Erve. “Dat vraagt om een crisisvoorbereidheid van je organisatie. Ik zie veel parallellen tussen een crisis in de digitale en een crisis in de fysieke wereld. Bijvoorbeeld: als er een grote brand is, dan komen brandweerkorpsen uit de regio helpen. De vraag is wie er komt helpen blussen bij een grote digitale crisis. Ik heb aan de adviesraad van de Informatiebeveiligingsdienst gevraagd of er niet een crisis responseorganisatie kan komen voor digitale incidenten. Zodat we elkaar kunnen helpen in geval van nood. En dan doel ik niet alleen op gemeenten, maar op alle overheden en wellicht ook private partijen. Ik vind dit een vraag waarover de politiek zich moet buigen. Net als tijdens de coronacrisis: welke sectoren zijn vitaal en hoe regelen we het als het daar misgaat?”

Lees het volledige interview in het e-magazine van VNG Realisatie