Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Awareness management cruciaal voor herstelvermogen

25/05/2021

Wanneer een organisatie te maken krijgt met een cyberincident, is het herstelvermogen cruciaal. Hoe staat het daarmee bij Nederlandse organisaties? En wat is daar van invloed op? Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en TNO deden daar onderzoek naar.

Awareness

Awareness en commitment bij management zijn een belangrijke indicator voor het herstelvermogen van het herstelvermogen van de organisatie, blijkt uit het onderzoek. Andersom is dat verband ook zichtbaar. De organisaties waarbij het herstelvermogen beperkt is, geven aan dat dit onderwerp niet leeft buiten de ICT-afdeling, en dus niet bij het algemeen management.

Handelingsperspectief

Wat wekt de interesse van het management, is dan een belangrijke vraag. Managers zijn zich bewuster van het belang van herstelvermogen wanneer ICT belangrijker is voor de continuïteit, bij strenge wet- en regelgeving, of na incidenten in de eigen of soortgelijke organisaties. Deze conclusies bieden handelingsperspectief voor NCSC en anderen die werken aan het vergroten van digitale weerbaarheid bij organisaties. Namelijk:

  • Beïnvloeding van awareness en commitment bij het management van organisaties kan leiden tot de verbetering van het herstelvermogen.
  • En:  zowel nieuws over incidenten als wet- en regelgeving voor informatieveiligheid zijn belangrijke drijfveren voor het management om hiermee aan de slag te gaan.

Rapport

Het onderzoek gaat vanzelfsprekend veel dieper in op het onderwerp herstelvermogen en de maatregelen die daarbij kunnen helpen. Lees het rapport ‘Herstelvermogen binnen IT infrastructuren‘ van NCSC en TNO.