Slimme apparaten moeten veiliger

11-11-2021 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Er komen minimumeisen voor de digitale veiligheid van ‘Internet-of-Things’ (IoT). Producten die daar niet aan voldoen zijn vanaf 2024 in de hele EU verboden.

De vandaag bekend geworden Europese maatregelen zijn bedoeld om consumenten en bedrijven actief te beschermen tegen cyberaanvallen. Op rijksoverheid.nl legt minister Blok (EZK) uit waar het probleem zit: “Cyberveiligheid is te vaak een sluitpost voor fabrikanten en importeurs van draadloze apparaten. Tegelijkertijd zien we dat juist deze onveilige producten een ideale toegangsdeur zijn voor criminelen om persoonlijke of bankgegevens buit te maken.”

Het is volgens minister Blok van belang dat het IoT veilig is en vertrouwd kan worden gebruikt. Dat gaat volgens hem niet vanzelf: “Basis veiligheidseisen aan producten op de Europese markt zijn een eerste stap, maar het blijft belangrijk om als consument en bedrijf ook jezelf digitaal te beschermen.”

De nieuwe regels gelden voor alle draadloze communicerende apparaten die met het internet zijn verbonden zoals routers, beveiligingscamera’s, slimme thermostaten, koelkasten, verlichting en deurbellen. Dergelijke slimme apparaten mogen straks niet meer met zwakke, standaard paswoorden zijn uitgerust. Ook moeten de producten software updates ondersteunen en getest zijn op veiligheidslekken.

Meer weten?

Lees Minimumeisen aan digitale veiligheid slimme apparaten’(externe verwijzing)  op de Rijksoverheid.nl.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig