Bekijk de Masterclass Ransomware

13-01-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De Masterclass Ransomware op 6 december gemist? Terugkijken kan op de site van de Overheidsbrede Cyberoefening. Vanuit verschillende invalshoeken vertellen experts over de laatste ransomware-ontwikkelingen. Van hoe een aanval verloopt, tot de impact ervan. Hoe kunnen organisaties zich beschermen?

Crisiscoördinator Pim Takkenberg legt uit wat ransomware is en hoe het in netwerken terecht komt. De ontwikkelingen staan niet stil. Hackers zoeken constant naar manieren om (gevoelige) data te stelen. Wat doen ze met gestolen data en welke ’trends’ zien we daarbij? Takkenberg vertelt waarom hackers data minder vaak versleutelen, maar juist vaker stelen en doorverkopen.

Henk krijgt een mail

Benieuwd naar hoe een hacker werkt? Ethisch hacker Sanne Maasakkers geeft met haar aanvallerslaptop een inkijkje in de werkwijze van een ‘ransomware operator’. Ze laat zien hoe ze toegang krijgt tot de pc van fictief slachtoffer Henk. Via een verstuurde mail met zipbestand komt ze bij zijn bestanden. Ze demonstreert hoe ze het netwerk van de organisatie in komt, en het systeem op kwetsbaarheden scant.

Verder aan het woord: Matthijs Jaspers van de Ransomware Taskforce Politie. Hij pleit voor een brede aanpak: cybercriminelen niet alleen opsporen, maar ook de keten waarin ze werken verstoren. Ervaringsdeskundige Marcel de Boer van Hoppenbrouwers Techniek gaat in op wat hij heeft geleerd van de ransomware-aanval op zijn bedrijf, afgelopen zomer.

Cyberkennis opdoen en oefenen

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig