Hoe staat het met aandacht voor digitalisering in de stad?

07-04-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Let de gemeenteraad als ‘eindbaas’ wel genoeg op de rol van technologie in de stad? Op het gebruik van censoren, algoritmen en de privacy van inwoners? In aflevering 4 van de podcast van het Centre for BOLD Cities delen raadsleden Dennis Tak uit Rotterdam en Tim de Boer uit Den Haag ervaringen. Over analoge dashboards, ingescande brieven, kwetsbare systemen en data waar raadsleden niet altijd bij kunnen. Maar ook: hoe kan technologie de publieke dienstverlening verbeteren? Mét aandacht voor de risico’s, zoals mogelijke gevolgen voor privacy en toegankelijkheid? De Boer: “een hip filmpje op YouTube helpt niet altijd”.

Het belang van open data

Tak en de Boer noemen het belang van open data voor bewoners (bijvoorbeeld bij vergunningsaanvragen) en voor raadsleden. Een open overheid stelt gemeenteraadsleden in staat beleid directer bij de bron bij te sturen, geeft Tak aan.

Een decennium aan raadsstukken uitpluizen

BOLD Cities-onderzoekers Miyabi Babasaki en Jiska Engelbert vertellen over hun onderzoek naar de plek van technologie in de gemeenteraad. Daarvoor bestudeerde Babasaki raadsstukken vanaf 2008. Ideeën en doelen voor het creëren van smart cities bestaan al sinds die tijd. Hoe komt het dat dat proces vaak stagneert? Beluister BOLDcast-aflevering 4: Wie controleert de technologie?

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig