Staatssecretaris past Wet digitale overheid aan

16-06-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Naar aanleiding van kritiekpunten van de Eerste Kamer past staatssecretaris van Huffelen de Wet digitale overheid (Wdo) aan. Op 1 juni gingen de Tweede Kamer en de staatssecretaris in debat over deze novelle (wijziging van een wetsvoorstel), om hier op 7 juni over te stemmen.

De Wdo beschrijft het veilig inloggen bij digitale dienstverlening van de overheid. De Eerste Kamer vraagt om binnen de toekomstige wet:

  • rekening te houden met privacy bij het ontwerpen van inlogmiddelen;
  • het open source aanbieden van identificatie- en inlogmiddelen te verplichten;
  • te kijken naar commerciële partijen die inloggegevens koppelen om gevoelige data te verzamelen.

Open source

Van Huffelen noemde in het debat het streven om door te groeien naar 100% open source, ook al kan dat nu nog niet. Door de openbaarheid van de broncode kan iedereen die controleren en verbeteren, zegt van Huffelen. Dat draagt bij aan het maken van betere inlogmiddelen.

Daarnaast wil de staatssecretaris dat er een alternatief blijft bestaan voor digitale communicatie met de overheid. En als mensen hulp nodig hebben bij digitaal zaken doen, moet die er zijn.

Op 7 juni stemt de Tweede Kamer over de Wdo-novelle en de motie Dekker-Abdelaziz (D66). Daarin pleit het Kamerlid voor het ‘open source, tenzij’-principe. Dekker-Abdelaziz vindt dat software altijd open source moet zijn, behalve als het echt niet anders kan. Zij geeft aan(link naar andere website) dat gemeenschappelijke controle software veiliger en betrouwbaarder maakt.

UPDATE: het wetsvoorstel en de motie Dekker-Abdelaziz(link naar andere website) zijn op 7 juni 2022 aangenomen(link naar andere website).

Meer weten?

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig