Open data Tweede Kamer voor iedereen beschikbaar

29-06-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

 

Snel en transparant openbare gegevens met de buitenwereld delen. Dat is het doel van het Open Data Portaal van de Tweede Kamer. De informatie uit het portaal kan men gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek of eigen applicaties via een API. Het portaal is voor iedereen toegankelijk en registratie is niet nodig.

API’s

De data kunnen door de OData API(link naar andere website) en SyncFeed API(link naar andere website) uit het gegevensmagazijn opgevraagd  worden. Het gaat om gegevens die de Tweede kamer genereert bij het uitvoeren van haar werkzaamheden. Denk aan wetsvoorstellen, moties, amendementen, verslagen en de samenstelling van fracties en commissies.

Voordelen open data overheid

Het hergebruik van open data van de overheid heeft een aantal voordelen:

  • Transparantie in het overheidshandelen en accountability (bijvoorbeeld door begrotingen of inkoopgegevens als open data beschikbaar te stellen);
  • Economische en maatschappelijke innovatie (ontwikkeling van apps en informatiediensten);
  • Effectievere en efficiëntere overheid (actief benutten data om de eigen bedrijfsvoerings- en dienstverleningsprocessen te verbeteren).

Toekomst van het Open Data Portaal

De Tweede Kamer wil het Open Data Portaal continu verbeteren. Gebruikers kunnen hieraan bijdragen door wijzigingen en defecten te registreren op GitHub(link naar andere website). De feedback wordt ingezet in de doorontwikkeling van de website, het Gegevensmagazijn en de API’s.

Gerelateerde links

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig