Welke burgers willen hun gegevens digitaal delen?

10-11-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het ministerie van BZK liet een analyse(link naar andere website) uitvoeren om inzicht te krijgen in welke burgers hun gegevens niet willen delen met de overheid. Wie is die groep, en wat zijn hun barrières? En welke invloed hebben factoren zoals leeftijd en privacy bewustzijn op de intentie om gegevens digitaal te delen?

Uitkomsten analyse

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld werden inzichten verkregen over het digitaal delen van persoonlijke gegevens. Het digitaal delen van persoonsgegevens bleek relevant. Maar niet voor iedereen. Gebrek aan vertrouwen en lage digitale vaardigheid vormen een belemmering voor bepaalde doelgroepen.

De analyse laat zien dat:

  • leeftijd een rol speelt vooral bij burgers vanaf 50 jaar. Naarmate men ouder wordt is men steeds minder bereid gegevens digitaal te delen;
  •  houding een grotere rol speelt dan leeftijd. Privacy-bewuste burgers zijn minder bereid gegevens digitaal te delen;
  • de intentie om digitaal gegevens te delen in mindere mate samenhangt met geslacht,
    opleidingsniveau, huishouden, regio en digitale vaardigheid.

Kwalitatief onderzoek

Naast de analyse op bestaande data werd ook kwalitatief onderzoek uitgevoerd(link naar andere website) onder de doelgroep sceptici en minder digitaal vaardigen.  Het rapport geeft inzicht in de barrières om persoonsgegevens te delen met derden. Daarnaast biedt  het aanknopingspunten om  het delen van persoonsgegevens te bevorderen.

Meer regie op gegevens

Zelf je gegevens beheren en bewaren. Zelf bepalen welke gegevens je deelt en wanneer, hoe lang en met wie je dat doet. Dat is waar het programma Regie op Gegevens, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, aan werkt. Of het nu gaat om het wijzigen van een zorgverzekering, het afsluiten van een hypotheek of het regelen van aangepast vervoer. Wil je meer weten over het programma Regie op Gegevens? Word dan lid van de Pleio omgeving. 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig