Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Opinie - Het ravijnjaar 2026: een financiële uitdaging.

29/07/2024

Het jaar 2026 nadert snel en brengt de nodige financiële uitdagingen voor gemeenten met zich mee. Dit ‘ravijnjaar’ wordt gekenmerkt door een drastische daling van de rijksbijdragen per inwoner, van 137 euro naar slechts 47 euro. Het gebruik van data-analyse en simulatiemodellen kan gemeenten helpen te begrijpen waar hun geld naartoe gaat en waar besparingen mogelijk zijn.

Uit het Dashboard Gemeentefonds blijkt dat gemeenten gezamenlijk ongeveer 44 miljard dit jaar krijgen, dat loopt terug in 2026 naar 42 miljard, waarna een stijgende lijn is te zien vanaf 2027.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De impact op financiën

Deze veranderingen zullen een grote impact hebben op de financiële slagkracht van gemeenten. Zij zijn verantwoordelijk voor diverse essentiële diensten zoals jeugdzorg, infrastructuur, onderwijs en sociale programma’s. Het financiële tekort dwingt gemeenten om strategische keuzes te maken en hun uitgaven kritisch te evalueren. Veel gemeenteraden worstelen met het opstellen van sluitende begrotingen en kadernota’s, wat leidt tot onzekerheid en mogelijke bezuinigingen op vitale diensten.

Inzicht, overzicht en actie

Om grip te krijgen op deze situatie is het belangrijk voor gemeenten om inzicht te krijgen in de huidige financiële positie. Dit betekent het krijgen van een duidelijk beeld van de beschikbare middelen, de uitgaven en de verwachte vermindering van inkomsten. Met de juiste inzichten kunnen gemeenten beter anticiperen op de uitdagingen die voor hen liggen. Inzicht biedt overzicht en uitzicht op mogelijke oplossingen. Dat vraagt om data-analyse en modellen.

Data-analyse en simulatiemodellen

Het gebruik van data-analyse en simulatiemodellen kan de oplossing vormen. Met een gedetailleerde data-analyse kunnen gemeenten beter begrijpen waar hun geld naartoe gaat en waar besparingen mogelijk zijn. Simulatiemodellen kunnen helpen bij het voorspellen van toekomstige scenario’s en het evalueren van de effecten van verschillende beleidskeuzes. Deze modellen zijn vergelijkbaar met kansberekeningen, waarbij verschillende uitkomsten en hun waarschijnlijkheden in kaart worden gebracht.

Voorbeeld van een Simulatiemodel

Een gemeente kan bijvoorbeeld een simulatiemodel gebruiken om de impact van bevolkingsgroei op de infrastructuurbehoeften te voorspellen. Door verschillende groeiscenario’s te simuleren, kan de gemeente beter plannen maken voor toekomstige investeringen in wegen, scholen en andere voorzieningen. Dit helpt bij het maken van beslissingen die zowel effectief als strategisch zijn.

Actie ondernemen

Met een helder inzicht en een gedegen begrip van de financiële situatie is de volgende stap het ondernemen van actie. Gemeenten moeten hoe dan ook keuzes maken over waar te snijden en waar te investeren om de impact van het ravijnjaar te minimaliseren. Dit proces vereist niet alleen financiële deskundigheid, maar ook samenwerking tussen verschillende gemeentelijke afdelingen en externe partners.

Aanbevelingen voor gemeenten

  1. Optimaliseer de financiële planning
    Werk samen met financiële experts om gedetailleerde en realistische begrotingen op te stellen.

  2. Gebruik data en technologie
    Investeer in data-analyse tools en simulatiemodellen om beter inzicht te krijgen in de financiële situatie en toekomstige uitdagingen.

  3. Betrek de gemeenschap
    Communiceer duidelijk met burgers over de financiële uitdagingen en de genomen maatregelen. Transparantie en betrokkenheid kunnen het draagvlak vergroten.

  4. Diversifieer inkomsten
    Onderzoek mogelijkheden om de eigen inkomsten te verhogen, bijvoorbeeld door efficiënter gebruik van gemeentelijke eigendommen en innovatieve financieringsmethoden.

Door proactief te handelen en slimme, data-gedreven beslissingen te nemen, kunnen gemeenten de impact van het ravijnjaar 2026 beter beheersen. En zo blijven voldoen aan hun verplichtingen tegenover de inwoners.

Jet Smits is eigenaar van InIn & Dutch AI en heeft passie en toewijding voor het creëren van impactvolle AI-oplossingen. Ze staat garant voor een diepgaand begrip van de technologie en een bewezen staat van dienst in het succesvol implementeren van AI-initiatieven.

 

-/-

BRON/SOURCES