Indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik hier

Nieuwsbrief 2019, nr. 22

Bijgaand treft u de laatste VIAG nieuwsbrief jaargang 2019 aan.

Door op de "kopregel" van ieder nieuwsitem te klikken wordt automatisch het gehele artikel in beeld gebracht

veel leesplezier!!

 

Het VIAG bestuur wenst u hele fijne feestdagen

20 december 2019 - VIAG nieuwsbrief jaargang 2019, nr. 22

 

Oproep deelname Klankbordgroep Digitalisering Omgevingswet

Collega Jan Hissink (Apeldoorn en IMG) heeft ons gevraagd om een vertegenwoordiging vanuit de VIAG voor de IMG Klankbordgroep Digitaliseren Omgevingswet.

Qua profiel en tijdsbesteding is men op zoek naar een collega die met een Informatiemanagement bril naar DSO kijkt en bijvoorkeur vanuit een invalshoek van kleinere gemeenten. De Klankbordgroep komt zo'n 4 keer per jaar bijeen voor ongeveer 3...

VNG herijkt project GT Software Broker

Recent heeft de VNG signalen uit de markt en gemeenten ontvangen die het risicoprofiel van de aanbesteding GT Software Broker aanzienlijk verhoogd hebben. Deze risico’s zijn dusdanig van aard dat de doelstellingen van het project GT Software niet behaald kunnen worden. De opdrachtgever heeft naar aanleiding hiervan de noodzaak gezien om de aanbesteding in de huidige vorm stop te zetten.

...

30-jarig jubileum GebruikersVereniging PinkRoccade Local Government PRLG

30-jarig jubileum GebruikersVereniging PinkRoccade Local Government (GV PRLG)

  • Datum: donderdag 23 januari 2020
  • Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur
  • Ontvangst vanaf 9.30 uur met koffie/thee
  • Locatie: Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht

Vier jij het 30-jarig jubileum samen met ons?

Op 23 januari is het 30 jaar geleden dat de GebruikersVereniging PinkRoccade Local Government (GV PRLG)...

‘Invoering Omgevingswet op losse schroeven’

 

Onder gemeenten, softwareleveranciers en Eerste Kamerleden bestaan grote zorgen over de haalbaarheid van de Omgevingswet, die in 2021 zou moeten ingaan. Mogelijk besluit het kabinet wederom tot uitstel, melden betrokkenen tegen NRC.

De Omgevingswet moet vanaf 2021 alle wetgeving rond ruimtelijke ordening en de leefomgeving vervangen, decentraliseren en digitaliseren. Maar de bestuurders...

Gemeenten willen gezamenlijk strategisch portfoliomanagement ICT

Tijdens de IMG-themamiddag op 19 november spraken gemeenten over het strategische portfoliomanagement ICT. Centraal stonden de vragen: Hoe vullen gemeenten dit in? Hoe gaan zij om met de inpassing van GGU-portfolio (Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering) in lokale portfolio’s? En leent de manier waarop zich voor meer samenwerking?

Martijn Groenewegen en Vivian Cheng van de gemeente...

Samen op weg naar Common Ground!

Vanuit de Common Ground-beweging wordt er enthousiast aan de weg getimmerd, zo bleek ook tijdens het druk bezochte Fieldlab in september.

Samen met gemeenten, ketenpartners en VNG Realisatie werkt ook PinkRoccade Local Government hier volop aan mee! Als ontdekker door te participeren in Fieldlabs en het samen met gemeenten uitvoeren van proof-of-concepts. Als kennispartner door de inbreng van...

Presentaties IBD Regiobijeenkomsten najaar 2019 beschikbaar

 

De IBD heeft in oktober en november een aantal regiobijeenkomsten verzorgd rondom informatiebeveiliging en privacy/gegevensbescherming. We waren in Leidschendam-Voorburg, Coevorden, Valkenswaard, Oss, Deventer, Bergen op Zoom, Venlo, Heerhugowaard en Meppel.  We kijken terug op een geslaagde reeks!

De presentaties van de plenaire opening en de verschillende workshops kunt u hier...

Universele stekkerdoos voor ambities smart city

Rotterdam gaat een proef beginnen met CENT-R, een stukje techniek dat met allerlei smart-city-toepassingen kan worden uitgerust. De gemeente noemt het een ‘multifunctionele en modulaire unit’, maar legt het elders makkelijker uit: een ‘universele digitale stekkerdoos voor op straat’.

Makkelijk aansluiten

CENT-R kan dankzij het ontwerp voortdurend aangepast worden aan...

Of blockchain transparant en legitiem kan zijn

Er komt een onderzoek naar de toepassing van blockchain binnen de overheid. Tilburg Law School krijgt 1 miljoen euro om te onderzoeken welke rol en verantwoordelijkheden overheden hebben bij het toepassen van deze technologie en hoe de optimale wetgeving eruitziet.

Complexiteit en onzekerheid

‘Om haar diensten te verbeteren, ontwikkelt de overheid blockchainapplicaties samen met...

Koning en minister bezoeken Informatiepunt Digitale Overheid Venlo

Foto: Kick Smeets/ministerie van BZK 2019

Koning Willem-Alexander en minister Knops brachten afgelopen week een werkbezoek aan het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek in Venlo. Daar spraken ze onder andere met ervaringsdeskundigen die gebruikmaken van het informatiepunt.

Informatiepunten

De Bibliotheek Venlo is 1 van de 15 Informatiepunten Digitale Overheid. Mensen die moeite...

Weg met de pdf?

 

In het kader van toegankelijkheid is een pdf geen handig formaat. Toch is het merendeel van alle documenten op overheidswebsites een pdf. Is er een alternatief? Volgens Kristian Mul, productowner DigiToegankelijk bij Logius, bestaat er geen gouden formule om het pdf-probleem voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Wel geeft hij in Binnenlands Bestuur een aantal adviezen...

Nationale Blockchain Cursus voor iedereen

Wat is blockchain en hoe werkt het? Hoe weet u wanneer u blockchain kunt gebruiken? En moet u kunnen programmeren om blockchain toe te kunnen passen? Voor iedereen die van blockchain heeft gehoord, maar nog niet helemaal precies weet wat blockchain is, lanceert de Dutch Blockchain Coalition (DBC) de Nationale Blockchain Cursus. Deze gratis online cursus is nu voor iedereen te volgen via ...

“Dataficering is een gamechanger”

A&O fonds Gemeenten publiceert praktijkonderzoek naar werk

Technologische innovaties gaan komende jaren het werk binnen gemeenten ingrijpend veranderen. Minder ‘Dull, dumb, dirty en dangerous’ werk en meer ruimte voor creativiteit, interactie, empathie en strategieontwikkeling. Gemeenten moeten zich daar op voorbereiden. Het boek Digitale Transformatie (deel 2) van A&O...

E-mail overheid onvoldoende beschermd tegen ‘spoofing’

 

De helft van de e-maildomeinen van de overheid is nog onvoldoende beschermd tegen ‘spoofing’. Bij e-mailspoofing kan een aanvaller zich in een mailbericht voordoen als iemand anders door het afzendadres te vervalsen. Zo kan fraude worden gepleegd of spam en zelfs virussen worden verspreid.

Dat blijkt uit het onderzoek naar het gebruik van standaarden voor veilige websites en...

Blog Hugo Aalders: Glansrijk mislukken

Niemand wil falen. Zeker niet binnen de overheid, waar we graag zoveel mogelijk risico’s vermijden. Dat is begrijpelijk, want als het misgaat dan liggen we onder het vergrootglas van de media. Maar als we elk risico mijden, dan komen we niet vooruit. We mogen best wat meer glansrijk mislukken. Dat schrijft Hugo Aalders, directeur VNG Realisatie, in zijn nieuwe blog op iBestuur.

Op het...

VNG-leden akkoord met Principes Digitale Samenleving

De leden van de VNG stemde tijdens de BALV in met de Principes Digitale Samenleving. Dat betekent dat gemeenten zichzelf een stevig kader en ambitie hebben opgelegd voor de komende jaren.

De Principes zijn voorgelegd aan VNG-leden als gemeenschappelijk kader voor alle gemeenten voor de omgang met digitalisering van de openbare ruimte door henzelf én andere partijen.

...

Slimme stad moet ook sociaal zijn

Met slimme techniek kan veel, maar het is niet genoeg om de vele uitdagingen van stedelijke wijken aan te pakken. ‘Om steden echt slim te laten worden, zouden ze echter meer gebruik kunnen maken van hun ‘stedelijke schakelaars’: mensen die de lokale omstandigheden goed begrijpen en gemeenschappen in beweging kunnen brengen.’ 

Het is een van de conclusies van een...

Evenementen

 
VIAG Secretariaat - Schie 88d - 3111 PN SCHIEDAM — tel: 010-4266350 — email: info@viag.nlwww.viag.nl